Emlak beyan değeri, kayıtlı değer olarak da adlandırılır. Kanuna göre bildirim dönemlerinde taşınmaz sahibinin ya da hissedarların belediyelere verdikleri emlak bildirimlerinde yer alan değeri ifade eder.
Beyan edilen değerler “kayıtlı olan değerler” şeklinde de tanımlanabiliyor. Özellikle gayrimenkul sahipleri açısından çok önemli bir terim olmakla beraber asla atlanmaması gereken bir detaydır. Bazı dönemler içerisinde mülk sahibi kişinin veya hisse senedine sahip olan kişilerin belediyelere sunmuş olduğu bildirimlerde yer alan bir değerdir.
TAPUDAN SONRA İLK YAPILACAK İŞ
Bir yapının emlak beyan değeri ve satış değeri arasında bazı farklılıklar söz konusu olabilmektedir. Bunun da belli başlı sebepleri olmaktadır. Konut, arsa veya bina olsun herhangi bir taşınmaza sahip olanlar kişilerin, kurum veya kuruluşların belediyelere bildirmekle görevli olunduğu için tapunun alınmasının hemen ardından bu işlemin yapılması gerektirmektedir.
Gayrimenkul satın alımı sonrasında yapılacaklar listesinde ilk sıralarda yer almaktadır ve bu beyannamenin yapılmaması durumunda ise ceza işlemleri söz konusu olabilmektedir.
EMLAK BEYAN DEĞERİ HESAPLAMA
Bina vergilerinde bakanlıklarca belirlenen ve ilan edilen metrekare başına inşaat maliyet bedelinin yanı sıra arsa ve arsa payı gibi değerler dahil edilerek hesaplama yapılır. Kanuna göre bina vergisi, binanın inşa maliyetinden daha düşük olamaz. Mükelleflerin emlak bildirimini düşük yapmaları durumunda, idare emlak değerini tahakkuka esas alınacak şekilde yükseltir ve bunu mükellefe bildirir.
EMLAK BEYAN DEĞERİ YÜKSELTME
Emlak beyan değeri mükelleflerin beyanları doğrultusunda yapılır. Beyanın düşük gösterildiği ve gerçek değerine yükseltilmesinin talep edildiği hallerde. VUK’na göre yeni değer pişmanlıkla beyan edilebilir. Zamanında ödenmemiş harçlar ve diğer alacaklar için pişmanlık zammı işletilir.
EMLAK BEYAN DEĞERİ ÖĞRENME
Arsa ve arazi metrekare birim değerlerine ilişkin il ve ilçe bazında sorgulamalar Gelir İdaresi Başkanlığı internet vergi dairesi olan intvd.gib.gov.tr üzerinden yapılabilir.
EMLAK BEYANI NASIL YAPILIR?
Emlak vergisi ödeyebilmek için bağlı bulunulan belediyeye emlak bildiriminde bulunulması gerekir. Emlak bildiriminde bulunmak için emlak bildirim formu doldurularak, tapu fotokopisi, yapı izni, adres, ikamet ve kimlik bilgileri ile başvuru yapılır.
EMLAK BEYAN DEĞERİ E DEVLETTEN ALINIR Mİ?
E-devlet aracılığı ile birçok şeyi yapmak mümkün hale gelmiştir. Emlak beyan değeri nereden alınır? Noktasında da e-devletten işlem yapmak mümkün hale gelmiştir. Emlak beyan değerini merak edenler için en kısa sürede yanıt veren yerler arasında e-devlet bulunmaktadır. Üstelik bir yere gitmeye gerek kalmadan bilgisayar veya telefon aracılığı ile kolaylıkla yapılabilmektedir.
EMLAK BEYAN DEĞERİ İLE RAYİÇ BEDEL AYNI Mİ?
Emlak sektöründe en çok kullanılan terimler olmasının yanı sıra birbiri ile de karıştırılması söz konusu olabilmektedir. Emlak Vergisi Kanununun 29 maddesine gereğince vergi değeri, gayrimenkulün rayiç bedeli olarak ifade edilmektedir. Rayiç bedel, gayrimenkulün alım ve satım işlemlerinde ki bedelidir. Buna göre, birbirileri ile benzer tarafları olsa bile tam olarak aynı şeyi ifade ettiğini söylemek mümkün değildir. Ödenecek tutarlar noktasında ise birtakım farklılıklar olabilmesi mümkündür. Her iki işlemde de aynı fiyatlar geçerli olmayabilir. Bu nedenle de e-devlet üzerinden de bakılarak kesin bir sonuca varılabilir.