TÜİK verilerine göre ev sahipliği oranı son 10 yılda yüzde 5 dolayında düştü. Hükümetin düşük faizli, 180 ay vadeli kampanya sinyali, 7 milyon kiracıya ev sahipliği için umut ışığı yaktı. Peki bu umudun hayata geçirilmesi ne kadar mümkün görünüyor?
Konut sektörünün önde gelen temsilcileri, ilk ev teşvikiyle ev sahipliği oranının artacağını öngörüyorlar. Sektör temsilcileri, teslime yakın projelerin de kampanyaya dahil edilmesini istiyor. Gerekçe olarak da "Vatandaş hem kira, hem taksit ödemek zorunda kalmasın" diyorlar.
Son yıllarda yaşanan fahiş fiyat artışları ve arz yetersizliği yüzünden barınma sorunu çıkmaza girmiş durumda. Her yıl yaklaşık 800 bin konut ihtiyacına karşın, krediye erişim zorluğu ve inşaat maliyetlerindeki artış yeni konut üretimini yılda 400 bin adedin altına indirdi. Konut üretimi, talebi karşılamayınca fiyat dengesi bozuldu.
Satılık ev fiyatlarının 4-10 milyon liralara fırlaması kiralıklara yöneltince, bu defa da kira fiyatları uçtu. Son 3 yılda 2-3 bin lira olan kiralar 15-20 bin, hatta 30 bin liraları aştı. Fiyatların büyük bir hızla tırmanması ve krediye erişim zorluğu, ev sahipliğini de etkiledi.
AYLIK TAKSİT 70 BİN LİRAYA ÇIKIYOR
Hamide Hangül’ün Dünya Gazetesinde yer alan haberine göre; fahiş fiyatlar ve krediye erişim güçlüğü satışları da etkiledi. Bu yıl konut satışları ağustosta, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1, ilk 8 ayda yüzde 15 düştü.
Finansman zorluğu da konuta erişimi kısıtlıyor. Bugün ekspertiz değeri 5 milyon liralık bir konutta bulunabilecek kredi 1-2 milyon lira. Bu da cepte 3 milyon lira peşinatın hazır olması demek.
Ortalama 2 milyon liralık bir kredide ise faizlerin yüzde 3,5’lara kadar çıkması karşısında konut kredisinde aylık taksitler 60-70 bin lira seviyesinde.
Bu ortamda, hükümet yetkililerinin ilk evini alacaklara yüzde 1,2 faiz ve 180 ay vadeyle konut kredisi kampanyası sinyali ise sektörde umut oldu.
EV SAHİPLİĞİ HIZLA ARTAR GÖRÜŞÜ AĞIRLIKTA
KONUTDER Başkan Yardımcısı ve Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kredili konut satışlarının 2022 yılından beri toplam satışlar içindeki payının düşüş gösterdiği bu süreçte; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yakın zamanda açıkladığı yüzde 1,20 faiz, 180 ay vade ile ilk evini alacak olan kişilere bir kampanya düzenlenmesi ve banka iş birliğinin bu noktada devrede olması son yıllarda düşen ev sahipliği oranının tekrar yukarı yönlü ivme kazanmasını sağlayacaktır.
Diğer taraftan aile üyelerinden birine ait konutu olan ve yeni bir konuta yatırım yapmak isteyen alıcıların konut kredisi kullanım yüzdesi dairenin fiyatına göre yüzde 25 seviyelerine kadar düşürüldü. Ancak bu kriterlere sahip alıcıların 1.el konut alımında piyasa koşullarında kredi kullanabilmesine izin verilmesi sektörün nitelikli konut ihtiyacını karşılamaya devam etmesi için önemli olduğunu düşünüyorum."
Karmar Aş İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş gayrimenkul sektöründe gözlerin ekim ayında açıklanacak olan ve ilk evini alacak olanlara uzun vadede düşük faizli konut fırsatı sunacak pakete yöneldiğini söyledi.
FAİZ İMKANI TESLİMİ YAKLAŞAN PROJELERE DE UYGULANMALI
Emrullah Yedikardeş, paketin TÜİK verilerine göre 7 milyonu bulan kiracıların ev hayallerine destek olmasının beklediğini belirtirken, aynı zamanda yüksek kredi oranlarından dolayı durulan sektörün canlanmasını da sağlayacağını açıkladı.
Emrullah Yedikardeş, "Ancak uygun faiz imkanının sadece yeni başlayan projelere değil, teslimi yaklaşan projelere de uygulanması gerektiğini, bunun hem kirasını hem taksitini ödemesi gereken alıcılara gerçek bir kolaylık sağlayacağını düşünüyorum" dedi.
Kredilerin ev alacak olanlar için en önemli finansman olduğunu ve belirten Emrullah Yedikardeş, açıklanacak bu cazip paketin yıllardır düşen ev sahipliği oranlarının yükselmesine katkı sağlayacağına inandıklarını açıkladı.
TÜRKİYE'DE KONUT SAHİPLİĞİ ORANI
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en son, geçen yıl aralıkta açıkladığı 2021 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’de 23,4 milyon hanenin 15 milyon 384 bini kendi sahip olduğu evinde oturuyor.
Yaşadığı konut için 7 milyon hane ise kira ödüyor. Yine TÜİK, bu yıl haziran ayında açıkladığı 2022 istatistikleri, ev sahipliği oranının düştüğünü ortaya koydu.
Buna göre, Türkiye’de ev sahipliği oranı son 10 yılda yüzde 60,9’dan yüzde 56,7’ye gerilerken, kiracılık oranı yüzde 20’den yüzde 27,2’ye yükseldi. TÜİK’in, aynı istatistikinde 26,5 milyona ulaşan hanehalkı ve kiracı oranı üzerinden hesaplandığında ise kiracı sayısının yaklaşık 7,5 milyona yaklaştığı hesaplandı.
TÜİK istatistiklerine göre, 2006'da ev sahibi oranı yüzde 60,9 seviyesindeydi.
Bu oran 2014'te yüzde 61,1'e kadar yükseldi.
2014'ten bu yana ise ev sahibi oranı her sene geriledi.
2022'de kendi evinde oturanların oranı yüzde 56,7 oldu.