Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, olası İstanbul depreminin etkilerinden uzaklaşmak isteyen şirketlerin tercih ettiği kentin Eskişehir haline geldiğini söyledi. Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, yaşanacak İstanbul depreminin etkilerinden uzaklaşmak isteyen şirketlerin Eskişehir’i tercih ettiğini belirterek, “Şirketler önemli birimlerinden başlayarak operasyonları şehrimize taşıyorlar. Bunun önümüzdeki aylarda daha da hızlanmasını bekliyoruz” dedi.
İç Anadolu bölgesinin sosyal yaşam, ulaşım kolaylığı, eğitimli iş gücü ve altyapı imkanlarıyla son yıllarda yatırımların gözde kenti olan Eskişehir, olası deprem felaketinin etkilerinden kaçınmak için yatırımlarını güvenli bölgelere taşımak isteyen sanayicilerin de tercih ettiği şehir oldu.
Beklenen İstanbul depreminin etkilerinden uzaklaşmak isteyen şirketlerin Marmara Bölgesine en yakın konumda olması, gelişmiş sosyo-kültürel yaşam düzeyi ve deprem riski bakımından da ikinci kategoride yer alması nedeniyle Eskişehir’i tercih ettiğini açıklayan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, sanayi kuruluşları başta olmak üzere, ülkemizin önde gelen bazı ticari kuruluşların da güvenli liman olarak gördükleri Eskişehir’e gelmeye başladıklarını belirtti. Dünya Gazetesinde yer alan habere göre Küpeli, önümüzdeki aylarda taşınma işlemlerinin daha da hızlanmasını beklediklerin açıkladı.
ESKİŞEHİR SANAYİSİ HIZLA BÜYÜYOR
Yıllık bazda her yıl sanayimize çeşitli alt sektörlerden 55 yeni kuruluş üretime katılırken, çalışan sayımız ise her yıl ortalama 2 bin kişinin üzerinde artmaktadır. Bu 7 yıllık sürecin son 2,5 yıllık döneminin pandemi koşulları içinde ve dünya ekonomisinin zorlu şartlarında geçtiğini düşünürsek, Eskişehir sanayimizdeki bu büyüme temposu, gelecek için bizi daha da umutlandırıyor” dedi.
OSB 1. GENİŞLEME ALANI DOLDU
Eskişehir OSB’nin 1. Gelişme Bölgesi’nde yüzde 97 doluluğa ulaştıklarını belirten Başkan Küpeli, şunları belirtti:
“Eskişehir’e olan yatırımcı ilgisiyle birlikte 1. Gelişme Bölgemizi beklediğimizden hızlı bir şekilde yatırımcılara tahsis etmiş durumdayız. Bu bölgede kalan son birkaç arsamız için var olan müracaatları değerlendiriyoruz.
Sanayimizin daha fazla yüksek katma değerli ürünlerde uzmanlaşmasını istediğimiz için, yatırımcılara yer verirken mümkün olduğu kadar seçici davranıyoruz. Hem yüksek katma değerli ürün üretecek hem de diğer sanayi kuruluşlarımıza da ek iş yaratacak yatırımcıların bölgemizde yatırım yapmasını tercih ediyoruz.”
SANAYİNİN İŞGÜCÜ TALEBİ ARTIYOR
Yeni yatırımların artmasına ve mevcut yatırımların büyümesine paralel olarak sanayinin işgücü talebinin de sürekli bir artış içinde olduğunu belirten Nadir Küpeli, şöyle devam etti:
“Halen mevcut sanayimizin ve yeni kurulan tesislerin nitelikli işgücü talebi yıllık 2 bin kişinin üzerinde ve bu rakam hızla 2 bin 500 kişiye doğru yükselmekte.
Yaptığımız hesaplamalara göre 2030’lu yıllarda yıllık yeni işgücü talebimiz 3 bin kişinin üzerine çıkacak. Şimdilerde artan bu talebin 390 tanesini Özel EOSB Meslek lisemizden biz karşılamaya başladık. Ek olarak OSB bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Eğitim Merkezimiz olan MEGEM vasıtasıyla da 5 ana dalda yılda yetiştirdiğimiz 450 kişiyle işgücü talebinin önemli bir kısmını karşılamaya çalışıyoruz.
Ama talep giderek büyüyor. Planlarımız kapsamında MEGEM’in önümüzdeki dönemde imkân ve kabiliyetlerini daha da geliştirerek eğitim verip işe yerleştirdiğimiz kişi sayısını önce 600’e ardından 750 kişiye çıkarmak amacındayız. Bu şekilde artan işgücü talebinin üçte birini EOSB olarak biz kendi kurumlarımızda eğitmiş ve karşılamış olacağız” dedi.