Konuta erişim sorunu TBMM gündeminde de tartışma konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'den dikkat çeken öneriler geldi. Milletvekillerinden konut sorununun çözümü için yabancıya konut satışının yasaklanması ve boş evlere ek vergi getirilmesi istendi. İşte konuta erişimin kolaylaştırılması için yapılan o öneriler...
Fahiş oranlarda artan satılık ve kiralık konut fiyatları sebebiyle konuta erişim gittikçe zorlaşmaya başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31’inci Birleşiminde de konuta erişim sorunu gündeme geldi.
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunların nedenlerinin tespit edilmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla önerisini sundu. Gülcan Kış, konuya ilişkin açıklamasında kira fiyatlarındaki yükselişin kontrolden çıkmış durumda olduğuna dikkat çekti ve "Mahkemelerde kiracı-ev sahibi davalarında ciddi artışlar oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 büyükşehirde ortalama kira bedellerinin asgari ücretin yüzde 79’unu aştığı ifade ediliyor" diye konuştu.
BARINMA SORUNU İÇİN KOMİSYON KURULSUN
Yoksulluk sınırının ülkemizde 45.686 TL’ye, açlık sınırının da 14.025 TL’ye çıktığı; en düşük emekli maaşının 7.500 TL olduğu bir dönemde vatandaşların en büyük sorununun barınma ve ve fahiş ev kiraları olduğuna dikkat çeken Kış, başta İstanbul olmak üzere birçok kentte kira artışlarının sürdüğünü, yasal düzenlemelerin eksik kaldığını dile getirdi.
Kış, söz konusu açıklamasını "Ev kiraları maaşlarından fazla olan Türkiye dışında başka bir ülke gösterebilir misiniz bize? Gelin, hep beraber tüm ülkenin kanayan yarası olan barınma sorunu için, konut sahibi-kiracı arasındaki sorunların çözümü için Meclis araştırma komisyonunu kuralım" diyerek tamamladı.
Milletvekillerinden konut sorunu için flaş öneri: yabancıya konut satışı yasaklansın, boş ev vergisi gelsin!
YABANCIYA KONUT SATIŞI YASAKLANSIN, BOŞ EV VERGİSİ GELSİN
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve ülkemizde son üç senedir büyük bir konut krizi yaşandığının, giderek de derinleştiğinin altını çizdi.
Son üç yıldır ev fiyatlarının enflasyonun üzerinde arttığını, durum böyle olunca da Küresel Konut Fiyat Endeksi’nde Türkiye'nin dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke hâline geldiğini vurgulayan Metin Ergun, "6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan yeni talep, büyükşehirlerdeki konut fiyatlarında ve kiralarda ilave artış dalgası oluşturdu" diye konuştu.
Ergun, yüksek gelirliler dışındaki vatandaşların konut krizinin kaybedeni olduğunun altını çizdi ve "Artık,
büyükşehirlerdeki düşük gelirli vatandaşlarımızın gelirlerine göre kiralık ev bulma imkânı kalmadı. Geldiğimiz aşamada, konuta erişim ve barınma sorunu toplumsal barışı tehdit eder hâle geldi; konut sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kira anlaşmazlıklar şiddetle sonuçlanan ihtilaflara neden olur hale geldi" ifadelerini kullandı.
Metin Ergun, İYİ Parti olarak konuya ilişkin hükümete çağrıda bulunduklarını belirtti.
Ergun, "Konuta erişimi zorlaştıran ve büyük bir barınma sorunu yaratan bu probleme gerçekçi şekilde çözüm bulunmalıdır; bu aşamada yalnızca parasal önlemler yetersiz kalır, ek olarak boş ev vergisi ihdas edilmeli ve yabancılara konut satışı yasaklanmalı" açıklamasında bulundu.
CHP'nin ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunların nedenlerinin saptanarak, gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla verdiği araştırma önerisi TBMM’de AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.