Piyasadaki temel girdi mallarındaki fiyat belirsizliği, müteahhitleri hesap yapamaz hale getirdi. TOKİ’nin son 3 ayda açtığı 34 ihale “teklif veren olmadığı” için iptal edildi. Müteahhitler ise “İstikrarsızlık yüzünden maliyet hesabı yapamaz olduk. Bu yüzden ihalelere girmiyoruz” diyor.
Ekonomik krizin etkisiyle kamu ihaleleri peş peşe iptal edilmeye devam ediyor. Kamu kurumlarından ödemelerini alamadıkları belirten müteahhitler ihalelere “zarar ettikleri” gerekçesiyle girmiyor. Ayrıca artan döviz kuru nedeniyle inşaat malzemesi fiyatlarının tırmanışa geçtiğine de dikkat çekiyorlar.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; sadece son üç ayda, TOKİ'nin en az 34 ihalesi “Katılım olmadığı” gerekçesiyle iptal edildi. Çok sayıda ihale ise ayrılan bütçenin üzerinde teklif verildiği ve ödenek yetersizliği nedeniyle iptal edildi. İhaleler iptal edildiği için de binlerce konutun yer aldığı projeler hayata geçirilemiyor. TOKİ’nin dışında birçok kamu kurumunda da benzer bir durum söz konusu.
En fazla yapım ihalesi düzenleyen Karayolları Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurumlarının ihalelerine katılım olmuyor.
Türkiye Kamu Müteahhitleri Platformu’ndan yapılan açıklamada inşaat alanında ve kamu ihalelerinde ciddi bir kriz yaşandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“2020 yılından itibaren inşaat demirin kilosu 2,95 TL'den 19,20 TL'ye yüzde 650 oranında, beton fiyatlarında ise 210 TL'den bin 850 TL’ye yüzde 880 oranında bir artış meydana gelmiştir.
Bu artışlar inşaat faaliyetlerinde gerekli olan ithal veya yerli olmak üzere tüm malzemeleri etkilemiştir. Yaşanan ve öngörülemeyen bu fiyat artışları karşısında 5 katı yüksek maliyete ulaşmış yapım işleri kamu müteahhitlerinin yüzde 500 oranında zarar etmesine neden oldu.”