Borcunu bitirdiğiniz bir gayrimenkulün üzerine konulan ipoteğin nasıl kaldırılacağı konusunda mülk sahiplerinin kafalarında ciddi soru işaretleri bulunuyor. Tapudaki şerhlerin terkininin nasıla yapılacağına ilişkin bütün ayrıntılar bu haberde.
Eski tarihli, borçları bitmiş ipoteklerin kaldırılması konusunda pek çok insan sıkıntı yaşıyor. Medeni Kanunun ilgili maddelerine göre, şahıslar, firmalar, finans kurumları verdikleri kredi ya da sundukları hizmet karşılığında taşınmaz malları ipotek edebiliyorlar.
TERKİN İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Tapu kütüğünde bulunan şerhlerin çizilmesine “terkin” işlemi deniyor. terkin işlemi sayesinde tapu sicil tüzüğüne göre tapuya kaydı olan bir taşınmazın, kaydı bulunmayan bir taşınmaza dönüşmesi halinde sicilden terkin edilir.
İpotekler tesis edilirken kredi veren, hizmet üreten ya da nakit para veren kişi ya da kurumlar genel olarak iki yöntemle ipotek kuruyorlar.
Bu yöntemlerden biri süreli ipotek kurulması. Bu ipotek yönteminde ipoteğin başladığı tarih belirtilir ve ödeme şekil ve yöntemi kayda geçirilir. Bir diğer ifade ile ipoteğin tarihi belirtilerek kayda geçirilir.
İkincisinde ise ipotekte tarih belirtilmez. İpoteği kuran kişi tarafından kaldırılması olarak kayda geçirilir.
İpoteklerin terkin edilmesi ise hangi yöntemle kurulduğuna bağlı olarak kaldırılır.
Önce süresiz ipoteğin nasıl kaldırılacağına bakalım. Bu tür ipotekte mal sahibi bütün borcunu ödese bile mal sahibinin talebiyle ipotek kaldırılmaz. Bu durumda ipoteğin terkin edilmesi yani kaldırılması, ancak ipoteği koyan kişi ya da kurumun başvurusu ile mümkün olabilir.
Süreli ipoteklerde 10 Temmuz 2019 tarihli ve 30.827 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 7181 sayılı yasa, Tapu Kanunu’nun ilgili maddelerinde ve Medeni Kanunun 883. Maddesinde değişiklik yapıldı.
150/C şerhi denilen İcra İflas Kanununun ilgili maddesine göre, ipotek süreli olarak konulmuşsa, sürenin bitiminden 30 gün geçtikten sonra mal sahibinin talebiyle ipotek kaldırılır.
Not: 150/C maddesi, ipotek alacağının alınamaması durumunda ipoteğin paraya çevrilmesini kayda geçirmesini hükme bağlıyor.
Burada üzerinde önemle durulması gereken nokta, süreli ipoteklerin terkini de yine ipoteği koyan kurum veya kişilerin talebiyle yapılabiliyordu. 2019’da yapılan düzenleme, 150/C maddesine göre ipotek kurulmamışsa mal sahibinin talebiyle ipoteğin kaldırılmasını hükme bağladı.