Konut almak isteyenlerin kafalarını en çok karıştıran konulardan birisi, evin brüt ve net metrekare büyüklükleri. Bu konuda ilanlar çoğu zaman gerçeği yansıtmadığı için, iş alıcının üzerine kalma durumu ortaya çıkıyor. Peki net ve brüt metrekare hesapları nasıl yapılıyor gelin ona bakalım.
Bir konut satın alırken karşımıza çıkan sorunların başında brüt ve net metrekare arasındaki farklar geliyor. Metrekare hesapları çoğu kez farklılık gösterdiğine tanık olursunuz. Alıcılar net alanlara göre oranları bilemedikleri için fiyatlandırmayı karşılaştırırken hata yapabilirler.
Diyelim ki A ve B konutunun her ikisi de brüt alanda 120 metrekare iken net alanları farklı olabilir. Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise 140 metrekare olarak görülen bir daire gerçekte 110 metrekare çıkabilir.
Bundan dolayı net ve brüt alanın ne olduğunu ve nasıl hesaplandığını bilmek yaşanacak problemlerin önüne geçmenizi sağlar. Bir konutun brüt ve net metrekarelerini hesaplamadan önce bu kavramların neyi ifade ettiğine bakalım.
Net metrekare nedir?
Eğer baktığınız evi internet üzerinden inceliyorsanız ya da proje, emlakçı aracılığıyla bulduğunuz evlerde asıl dikkat etmeniz gereken esas ölçü net metrekaredir.
Net metrekare, bir evin merdiven boşluğu, evin asansör, asansör boşlukları, duvar kalınlığı gibi alanların çıkarılarak yani evin duvarlarının iç kısımlarında kalan, kullanılabilen asıl toplam alanı ifade eder.
Net metrekare için çok basit bir tanım yapalım. Evin içinde süpürülebilir yerleri net alanı ifade eder. Net metrekarenin en doğru ve basit tanımı bu.
Brüt metrekare ne?
Brüt kelimesi “kesintisi yapılmamış, kesintisiz” anlamına geliyor. Gayrimenkul sektöründe ise brüt, konutun toplam alanını ifade eder. Evin kat ya da bina içerisindeki çiziminden var olan tüm toplam alanları ifade eder.
Bu toplam alanın içerisinde; duvarlar, kolonlar, merdiven boşlukları, taraça, kat içindeki asansör boşluğu gibi alanlar yer alır. Kısaca fiziken kullanamayacağınız alanlardır.
Binanın girişi, havuz oyun alanları gibi sosyal tesisler, otoparklar, asansör boşlukları, merdiven boşlukları, kat koridorları ve peyzaj alanlarından gelen payların da evin alanına ekli hali brütü, çıkarılmış hali net metrekareyi verir.
Net alanın hesaplaması, konuttaki her bir oda, mutfak ve balkon gibi alanlardaki duvar uzunluklarının birbiri ile çarpılması sonucunda bulunur. Net metrekare hesaplamasına mutfak, banyo ve balkon ve teras alanları dahil edilir.
Eğer bu metrajlardan birin sahipsek yani sadece net alanı ya da sadece brüt alanı biliyorsak, bunun kabaca bir hesabı var. Brüt alan, net alanın yaklaşık yüzde 20 fazlası olarak kabul edilebilir. Ya da net alan, brüt alanın yüzde 20 eksiği olarak hesap edilir.
BRÜT ALAN DA KENDİ İÇİNDE İKİYE AYRILIR
Brüt Alan Kaça Ayrılır?
Bahçeli ya da site tarzı yaşam merkezlerinin oluşmasıyla birlikte brüt alan kavramı da iki ayrı şekilde hesaplanmaya başlandı. İç brüt alan ve dış brüt alan olmak üzere…
İç Brüt Alan: Evin katından düşen pay. Bu yukarıda detaylı şekilde anlatmaya çalışıldı.
Dış Brüt Alan: Evin toplam inşaatından aldığı paydır. Otopark, depo, sosyal tesisler gibi… Brüt alan hesabı evin iki komşu kenarın çarpımı ile yapılıyor.