Kiraya ortak olacak ev arkadaşı arayanların mutlaka dikkat etmeleri gereken bir detay var. Aksi takdirde ev sahibi, sizi bir hamlede tahliye edebilir.
Son dönemde İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere artan kiranın çözümü yalnız yaşayanlar, öğrenciler için ev arkadaşı oldu. Ancak alt kiralama için ev sahibinin yazılı iznini almak şart. İzin almayan kiracı mahkeme yoluyla tahliye olabilir.
Sabah gazetesine konuşan Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev arkadaşı ilanlarındaki artışa dikkate çekerek bu konuda önemli uyarıda bulundu:
Evde kalan kişi sayısına göre ev sahibinin kirayı artırabileceğini belirten Kiraz, "Kiracı tek başına kiraladığı bir evi alt kiracıya veremez. Bunun için yazılı olarak alt kiralama hakkının olması gerekir. Ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı doğar" dedi.
Kira uyuşmazlıklarında arabulucu uygulamasının başladığı 1 Eylül'den bu yana yaklaşık 32 bin dosyadan 4 bin 200'ü anlaşmayla sonuçlanırken, 3 binin üzerinde dosya ise mahkemeye taşındı. Arabulucuya taşınan dosyalar arasında ev arkadaşı aldığı için kirası artırılan, evi boşaltması istenen kiracılarla ev sahibi uyuşmazlıkları da bulunuyor.
Son dönemde, "Acil ev arkadaşı aranıyor, paylaşımlı ev, aile yanında kiralık oda", "Öğretmen yanına ev arkadaşı", "Avukatım, fazla bir odam var" gibi ilanlardaki artış dikkat çekiyor.
Kirayı tek başına ödemekte zorlandığı için ev arkadaşı almak isteyenlerin ev sahibinin yazılı iznini alması gerekiyor. Kiracının kira kontratında yazılı olarak alt kiralama hakkı olmadan, ev sahibinden yazılı izin almadan ev arkadaşı alması durumunda ev sahibi kiracıları mahkeme yoluyla tahliye ettirebiliyor.
Ev arkadaşı almayı ya da alt kiralama yapmayı düşünenlerin kira sözleşmesine ev sahibinden muvafakat alarak "ev başka biriyle paylaşılabilir" ibaresi eklemesi gerekiyor. Gayrimenkul Hukuk Derneği Başkanı Güvenç de ev arkadaşı alacak olanların kira kontratında yazılı olarak alt kiralama hakkı alması gerektiğini söyledi.