Hangi masrafların kiradan düşülebileceğine ilişkin kimi bilinen, oturmuş harcama kalemleri var. Lakin bazı giderler var ki ev sahibi ile kiracı arasında çoğu zaman sorun olur. Gelin yerleşik hukuk geleneğine göre hangi harcama masraf gösterilip düşülebilir, hangisi düşülemez onlara bakalım.
Kiracılar, kira bedelinden belirli masrafları düşme hakkına sahip. Kiradan düşülecek giderler, kira sözleşmesinde belirtilmeli.
Bu kalemler, genellikle şu unsurları içerir:
- Kiracının yaptığı masrafları talep hakkı bulunur. Önemli onarımlar ve bakım işlemleri, kira bedelinden düşülebilir.
- Kiracının ev sahibinin bilgisi dahilinde yaptığı iç mekân tadilatları, kira gelirinden düşülecek giderlerdir. Örneğin; boyama veya döşeme değişiklikleri gibi harcamalar, kiradan düşülecek masraflardandır.
- Taşınma işlemleri veya çıkış sonrası temizlik masrafları, kira bedelinden düşülebilir.
- Eğer kira sözleşmesinde belirtilmişse arsa payı ve aidat gibi giderler, kira bedelinden düşülen masraflardır.
Yukarıda sıralanan masrafların mutlaka kira sözleşmesinde belirtilmiş olması ve yasalara uygun olması gerekir.
Kiracının ödemekle yükümlü olmadığı masrafları talep etme hakkı, önceden belirlenmiş ve kabul edilmiş şartlara dayanmalıdır.
BİNADAN KAYNAKLANAN SORUNLAR
Kiracılar, binanın su sızıntısı, elektrik sorunları, tesisat veya güvenlik sorunlarıyla karşılaştıklarında bu problemleri kira sözleşmesinde belirtilen süre içinde ev sahibine bildirmelidir.
Ev sahibi, sorunları çözmek ve gerekli tamiratları yapmakla yükümlüdür. Eğer ev sahibi sorunu gidermezse kiracı yasal haklarını kullanarak sorunu çözebilir veya kira sözleşmesini sona erdirebilir.
TAŞINMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN TADİLATLAR
Yeni bir eve taşındığınızda, özellikle tadilat gerektiren durumlar söz konusuysa bu durumu ev sahibiyle açıkça görüşmelisiniz. Genellikle ev sahibi tadilat gerektiren sorumluluğu üstlenir.
Ancak kiracı tadilat masraflarını cebinden karşılamak durumunda da kalabilir. Örneğin; su tesisatının arızalanması veya kombinin bozulması gibi durumlar kiracının sorumluluğundadır.
Bu tür tadilatları yaparak faturaları saklayan kiracılar, daha sonra bu masrafları kira bedelinden düşebilirler.
Ancak ev sahibi bu tadilatları yapmayı reddederse veya kiradan düşülecek masraflardan saymazsa kiracı yasal haklarını kullanarak mahkemeye başvurabilir.
Taşınmadan önce seçmeyi planladığınız evin kiralık değerini öğrenmek için Endeksa kiralık ev analizinden faydalanabilirsiniz.
HANGİ MASRAFLAR KİRA BEDELİNDEN DÜŞÜLEMEZ?
Kiracıların evlerini kira sözleşmesinde belirtilen şartlara uygun bir şekilde kullanmaları gerekir.
Bu sorumluluk; kiracının apartman aidatı gibi bina bakım ve temizlik giderlerini düzenli olarak karşılamasını ve su, elektrik gibi faturaları zamanında ödemesini içerir.
Evin içinde yapılan yenilikler ve tadilatlar genellikle kiracının sorumluluğundadır. Eğer kiracı evdeki değişiklikler nedeniyle zarar verirse bu masraflar kiracıya aittir.
Ev sahibi, kiracının kira sözleşmesine uygun davranmadığını düşünürse bu durumu düzeltmesi için kiracıya 30 gün süre tanır.
Düzeltilmeyen sorunlar durumunda ev sahibi kira sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir; kiracının evi tahliye etmesini isteyebilir.
Kiracının kasıtlı olarak evi zarara uğratması durumunda ise ev sahibi yazılı bildirimle kiracının tahliyesini talep edebilir.
Kiradan Düşülecek Masraflar Hakkında Anlaşmazlık Yaşandığında Nereye Başvurulmalıdır?
Kiracılar ve ev sahipleri arasında kiradan düşülecek masraflar konusunda anlaşmazlık yaşandığında genellikle çözüm için hukuki yollar izlenir.
İlk adım olarak taraflar arasında yazılı bir anlaşma veya kira sözleşmesi varsa bu sözleşmenin ilgili maddeleri ve hükümleri incelenmelidir.
Sözleşme, kiradan düşülecek masrafları ve ödeme şartlarını açıkça belirtiyorsa tarafların bu şartlara uyması beklenir.
Kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenlere özen göstermek, gelecekte yaşanabilecek olası sorunları önleme noktasında oldukça mühimdir.
Anlaşmazlık devam ettiği takdirde kiracılar ve ev sahipleri yerel komisyonlarına ve mahkemelere başvurabilir.
Kira hususuna ilişkin yasalar ve yönetmelikler, bu tür durumları çözmek için hukuki bir çerçeve sunar.
Kiracılar ve ev sahipleri, kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken maddeleri ihlal eden tarafın tespiti ve uygulanabilir yaptırımlar konusunda hukuki danışmanlık alabilir.