İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yabancılara mülk edinme yoluyla vatandaşlık almasına ilişkin sürecin durduğu iddialarını yalanladı. Bakan Yerlikaya, "Gayrimenkul alanlar 2-3 ay içerisinde vatandaş oluyor" dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Katar’dan yayın yapan Al Jazeera'nın (El Cezire) Arapça kanalına bir röportaj verdi.
YERLİKAYA: TÜRKİYE’DE IRKÇILIK YOK
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’de yabancılara yönelik saldırıların olduğu yolundaki haberleri de yalanladı. Türkiye'de Araplara yönelik ırkçılık olmadığını belirten Yerlikaya, “Yapanlar marjinal kişiler, takip ediyoruz” dedi.
Muhabirin sorularını yanıtlayan Yerlikaya, Suriyeli sığınmacılar ve düzensiz göçle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik ırkçılık yapıldığı iddialarına "Mevcut hükümetin ırkçılık ve yabancı düşmanlığının topluma yayılmasına izin veremeyeceğini ve Türklerin tarihi, kültürü ve inançlarında ırkçılık ve nefret suçunun olmayacağı" yanıtını verdi.
Al Jazeera muhabiri, Yerlikaya'ya Türkiye'de yaşayan Arapların konut ve vatandaşlık almasına ilişkin "Özellikle Türkiye'deki Araplar bu sorunun cevabını bekliyor olacak. Bu da oturum ve gayrimenkul meselesidir. Hepsi birkaç ay süreyle askıya alındı. Birçoğu zorluklarla karşı karşıya. İşler normale dönecek mi, işler iyileşecek mi, iyileşebilir mi? Bu talepler dikkate alınacak mı? Yoksa işler yerel seçimleri sonrasına mı kalacak?" sorusunu yöneltti.
VATANDAŞLIK VERİLMEYE DEVAM EDİYOR
Yerlikaya şu cevabı verdi:
"Birkaç gün önce yabancı yatırımlara vatandaşlık verilmesine ilişkin kararları imzaladım. Evrakları Cumhurbaşkanlığı'na gönderdim. Yatırımcılara vatandaşlık verilmesi söz konusu olduğunda, prosedürler halen daha önce duyurduğumuz şekilde ve gecikmeksizin aynıdır. Evrakları Cumhurbaşkanlığı'na teslim ediyoruz. Bundan sonra prosedürler kanunla takip edilir. Süreç olması gerektiği gibidir. Arap kardeşlerimi ve dostlarımı istiyorum."
Ali Yerlikaya, yabancıların vatandaşlık almasına ilişkin sürecin durduğu iddialarını yalanlarken, gayrimenkul satışları karşılığı vatandaşlık vermeye devam ettiklerini. Gayrimenkul alarak vatandaşlığa hak kazanan yabancı uyruklu kişilerin 2-3 ay içerisinde Türk vatandaşlığı aldıklarını belirtti.