Gayrimenkul alım satımında gösterilen bedel üzerinden tapu harcı ödeniyor. Alım satıma konu olan tapu harcı, konutta olduğu gibi arsa ve tarlalarda aynı oran üzerinden tahsil ediliyor.
Arsaların tapu harcı hesaplaması da diğer tüm gayrimenkuller ile aynıdır. Yani tapuya beyan edilen satış bedeli üzerinden alıcı yüzde 2, satıcı yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 tapu harcı bedeli ödeniyor.
Tapu harcı ya da tapu masrafı olarak ifade edilen terim, iş yeri, konut, tarla, arsa, arazi ve bunun gibi tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının yüzde 4’ü oranında hesaplanan ve devlete ödenen harç türüne verilen isimdir.
Tapu harcına ilaveten tapuda işlem yapan vatandaşlardan 2023 yılı için 1.300 lira tutarında döner sermaye kalemi de tahsil edilir.
Tapu harcının ödenmesi ilgili alıcı ve satıcı arasında ayrıca bir anlaşma yoksa alıcı tarafından ödenmesi gelenek haline gelmiştir.
TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?
Gayrimenkul devir ve iktisaplarında harç, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır.
Hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmek üzere ilgili gayrimenkulün beyan edilen satış değerinin binde 20'si (yüzde 2) oranında hesaplanır.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir.
Örneğin 1.000.000 liraya satılan bir konut için alıcı 20.000 lira, satıcı 20.000 lira olmak üzere toplamda 40.000 lira tapu masrafı ödenecektir.
BAĞIŞ TAPU HARCI ÜCRETİ NE KADARDIR?
Emlak beyan bedelinin altında kalmamak şartıyla bağış kapsamında beyan edilen bedel üzerinden yüzde 6,8 oranında tapu döner sermaye ve tapu bedeli bağışı kabul eden vatandaştan alınır.
MİRAS TAPU MASRAFI NE KADARDIR?
İntikal ve veraset vergisi ödenerek miras olarak alınmış olan gayrimenkulün tapu harcı ödemesi yapılmaz. Böyle bir durumla ilgili mirası alan şahıs sadece tapuya döner sermaye bedeli öder.
TAPU DEĞERİNİ DÜŞÜK GÖSTERMENİN CEZASI
Harç konusunda yaşanan en büyük sorunlardan biri de vatandaşların daha az vergi ödemek adına konut satış fiyatını gerçekte olduğundan daha düşük göstermesidir.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile göre emlak vergisi değeri belirlenmekte olup satışlarda en düşük bu bedelin beyan edilmesi zorunludur.
Gayrimenkul satış işlemlerinde düşük bedel gösterilmesi yasal bir suç olup tespit edilmesi durumunda vergi cezası kesilmektedir.
Dönem dönem vergi daireleri bu konuda geçmişe dönük araştırmalar yapmakta ve usulsüzlük tespit edilen satışların sorumlularına vergi cezası kesmektedirler.