18 yaşından küçük, bir diğer ifadeyle reşit olmayanlara tapu devri işlemi yapılır mı? Yapılırsa nasıl yapılır? Bütün ayrıntılar bu haberde.
18 yaşından küçüklerin üzerine tapu yapılabilir. Bu tapu devri işleminin gerçekleştirilebilmesi için çocuğun yasal vasilerinin onayı gerekir.
Reşit olmayanlara ait gayrimenkul tasarruflarında anne ve baba birlikte hareket ederek işlemi yapabilirler.
Eğer bunlardan birinin olmaması durumunda ölüm halinde kalan anne veya baba, boşanma halinde hâkim, velayeti hangi tarafa vermiş ise onun tarafından işlem yerine getirilir.
Anne babadan biri yaşı küçüğe bağış yaparsa, çocuğu temsil için anne veya babanın yanında özel vasinin de işleme katılması gerekmektedir.
REŞİT OLMAYANLARA TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?
Her ne kadar kanunda tapu işlemleri için 18 yaşın üstünde olunması gerektiği belirtilse de bazı kurallara uyularak 18 yaşından küçük çocukların üstüne tapu yapılabiliyor.
Medeni Kanun gereğince, 18 yaşını doldurmamış olan yaşı küçük çocuklara ait gayrimenkul tasarruflarında anne ve baba birlikte hareket ederek işlemi yapabiliyor.
Bunlardan birinin olmaması durumunda ölüm halinde kalan anne veya baba, boşanma halinde hâkim, velayeti hangi tarafa vermiş ise onun tarafından işlem yerine getiriliyor.
Anne babadan biri yaşı küçüğe bağış yaparsa, çocuğu temsil için anne veya babanın yanında özel vasinin de işleme katılması gerekiyor.
Çocuk ile ana veya baba arasında ya da ana ve babanın menfaatine olarak çocuk ile üçüncü kişi arasında yapılacak bir hukukî işlemle çocuğun borç altına girebilmesi, bir kayyımın katılmasına ve hâkimin onayına bağlıdır.’ şeklindedir. |
REŞİT OLMAYANIN GAYRİMENKUL SATMASI
Peki, geleceğini garanti altına almak için evimi devrettiğim çocuğum 18 yaşına gelince yanlış bir kararla gayrimenkulü satmak isterse bunun önüne nasıl geçilebilir?
18 yaşından büyük olan her bireyin, akıl sağlığı yerinde olmak koşuluyla, mal satım ve alım işlemlerini gerçekleştirmeleri önünde herhangi bir engel bulunmuyor.
Hal böyle olunca, anne ve babalar reşit yaştaki çocuklar için alınan evin akıbeti konusunda söz sahibi olmak istiyor.
Evin satılması, ipotek ettirilmesi ya da haczedilmesi gibi hususlarda söz sahibi olabilmeleri için şöyle bir yöntem bulunuyor.
Anne ve babalar, intifa hakkını kendi üstlerine, çıplak mülkiyet hakkını çocuklarının üstlerine aldıkları durumlarda, evin tasarrufu ile ilgili tüm konularda söz sahibi olabiliyor.
Çocuklarının borca girmeleri ya da verdikleri yanlış kararlar doğrultusunda evin satılmasının önüne geçen uygulama, çocuklarına bağış yolu ile üstündeki mülkü devretmek isteyen anne babalar tarafından da tercih ediliyor.