Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den iyi haber var. S&P, takvim dışı bir şekilde Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken görünümünü durağandan pozitife revize etti. İlerisi için yol gösterip umut verdi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notu u “B” olarak teyit ederken görünümünü durağandan pozitife revize etti.
S&P geçtiğimiz aylarda bunun işaretini vermiş ve Türkiye’nin görünümünü 29 Eylül’de negatiften durağana yükseltmişti. Şimdi ise takvim dışı erken bir kararla bu adımı atmış oldu.
S&P, Türkiye’nin makro ekonomi anlamında attığı normalizasyon adımlarını doğru buldu. Ekonomideki açıkların kapanma yönünde olduğuna ilişkin verilerin olduğunun altını çizdi.
Cari açığın daha hızlı düşmesi, dolarizasyonun azalması ve döviz rezervlerinin güçlenmeye devam etmesi halinde notun bir kademe daha artırılabileceğinin sinyalini vedi.
BAKAN MEHMET ŞİMŞEK’İN YORUMU
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden bir değerlendirme yaptı:
"Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Programımıza güven artıyor.
Sabır ve kararlılıkla programı uygulamaya devam edeceğiz.
Fiyat istikrarını, cari açıkta kalıcı düşüşü, mali disiplini ve rezerv birikimini sağlayarak, ülkemizi sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına ulaştıracağız."
Ekonomist Mahfi Eğilmez ise S&P’nin kararına ilişkin olarak, şu yorumu yaptı:
“S&P Reyting Kuruluşu, Türkiye'ye verdiği kredi notunu B olarak korurken geleceğe ilişkin görünümü durağandan pozitife yükseltti. Faiz ve KKM konusunda atılan rasyonelleşme adımlarıyla başlayan olumlu değişim devam ederse ülkeye kaynak girişi başlayabilir.”
KREDİ DERECELENDİRME NOTLARI BİZE NE ANLATIYOR?
Kredi derecelendirme (rating) denildiğinde ilk akla gelen: Moody’s, Standart and Poor's (S&P) ve Fitch ile AAA, Aaa, AA+, Aa1,... şeklinde ifade edilen notasyonlardır. Bu üç rating şirketinin merkezi de New York/Amerika’da bulunmaktadır ve 3 şirket de Amerika kökenlidir.
KREDİ DERECELENDİRME NOTASYONLARI NE ANLAMA GELİYOR?
Kredi derecelendirme notu bir kuruluşun/kurumun (şirket veya devlet) borcunu geri ödeme gücünü/riskini gösterir.
3 rating şirketinin notasyonları da A ile başlıyor. A derecelendirme notu ilgili kurumun düşük kredi riski bulunduğunu, B orta düzeyde kredi riski bulunduğunu ve C/D ise yüksek kredi riski bulunduğunu ifade eder.
A ile başlayan rating notlarının devamının şirketlere göre farklılaştığını görürüz.
Derecelendirme şirketleri, rating notları ile beraber notun görünümünü de açıklarlar. Görünüm için ise 3 kriter kullanılınır. Pozitif, negatif ve durağan. Moody’s pozitif için 1, durağan için 2 ve negatif için 3 kullanırken. Diğer iki rating şirketi pozitif için ‘+’, negatif için ‘-‘ ve durağan için ise herhangi bir notasyon kullanmaz.
Rating notunun görünümü bir sonraki not artışının yönünü gösterir. Pozitif görünüm bir sonraki derecelendirme notunun artacağına işaret ederken, negatif görünüm derecelendirme notunun bir basamak düşme riski bulunduğunu gösterir.
RATİNG NOTU NEDEN ÖNEMLİDİR?
Borç ödeme riski ve faiz oranı arasındaki ilişkiyi gösterdiği ve bunun da borçlanma maliyetlerini belirlediği için önemlidir. Borç ödeme riski arttıkça (rating notu kötüleştikçe), faiz oranı artar. Veya konuya tersinden bakarsak borç ödeme riski ne kadar düşükse, faiz oranı o kadar düşük olur.