Konut ve işyeri tipi gayrimenkul alım satımında rastladığımız “kat irtifaklı” ya da “kat mülkiyetli” ifadeleri ne anlama geliyor. Kimi zaman kafa karıştırıcı olabilen kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farkı bu haberimizde derledik.
Aradaki farka geçmeden “kat mülkiyeti” ile “kat irtifakı” kelimelerinin ne anlama geldiğini anlatmakta fayda var.
Önce “kat irtifakı” veya “kat irtifaklı tapu” kavramlarının ne anlama geldiği ile başlayayım. Kat irtifakı, herhangi bir arsa üzerinde yapılacak veya inşaat çalışmaları devam eden bir binanın üzerinde kurulan mülkiyet hakkını ifade ediyor. Bir diğer ifadeyle kat irtifakı, müteahhit ile alıcı arasında inşaatı bitmeyen bir yapı için yapılan anlaşmaya deniyor.
Söz konusu kat irtifakı tapusunda; ilgili mülkiyet hakkının olduğu taşınmazın niteliği, bulunduğu il, ilçe, mahalle/köy, ada, parsel bilgileri ile arsanın yüzölçümüne ek olarak yapının bağımsız bölüme ilişkin nitelik, bağımsız bölüm numarası, arsa payı, blok/giriş/kat numaraları, taşınmaz numarası, edinme sebebi, eğer mevcut ise işlem bedeli, tescil tarihi ve yevmiye numarası gibi teknik özellikler ile taşınmazın yerine ve öznitelik bilgilerine ulaşılmasını sağlayan yerini gösteren QR kod gibi detaylar bölümü yer alıyor.
Gayrimenkul alırken tapu senetlerinde belirtilen kat irtifakı ve kat mülkiyeti kavramlarını bilmek ilerleyen zamanlarda mağdur olmamak adına çok önemli. Peki kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki fark nedir?
KAT MÜLKİYETİ NEDİR?
Kat mülkiyeti ile ilgili düzenlemeler 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında belirlenmiş durumda.
Buna göre; tamamlanmış bir yapının kat mülkiyeti konut, iş yeri, mağaza ya da depo gibi bölümlerinin yapım amacı doğrultusunda kullanılmaya uygun olduğunu ve maliklerin kararı ile mülkiyet haklarının ayrılması olarak tanımlanıyor.
KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ FARKI NELER?
Daha önce de tanımına yer verdiğimiz gibi bir projenin tamamlanmadığı ancak inşaat onayının alındığı durumlarda verilen tapu cinsi kat irtifakı olarak tanımlanıyor.
Kat mülkiyeti ise ilgili kişinin sahip olduğu taşınmazın proje bitiminde, fakat iskân temin edildikten sonra alınabilen tapu çeşidi olarak tanımlanıyor.
Kat mülkiyetinin alınabilmesi için söz konusu proje tamamlandığında, müteahhidin bağlı bulunduğu belediyeye iskân belgesi için başvuru yapması gerekiyor.
İskan belgesi ilgili projenin inşaat ruhsatı diğer bir deyişle yapı ruhsatı eki olan onaylı mimari projeye, tüm kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde yapıldığını gösteren resmî belgeye verilen isim.
KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ TAPUSU ARASINDAKİ FARKLAR NELER?
Kat irtifakı da kat mülkiyeti de temel anlamda mülkiyet hakkını belirten belgeler konumunda. Buna rağmen iki tapu arasında önemli farklar bulunuyor.
* Kat irtifakı tapusunda ilgili hak sahiplerinin mülkiyeti arsa payı şeklinde belirtilir.
* Kat mülkiyeti tapusu ise arsa payını değil, söz konusu ana gayrimenkuldeki bağımsız alanları da tanımlayan özel bir mülkiyeti temsil eder.
Bu sebeple söz konusu yapının tamamlanmasının ardından kat mülkiyeti tapusu mutlak suretle alınmış olmalıdır.
Burada bir noktayı vurgulamak gerekir, kat irtifaklı tapuyu hisseli tapu ile karıştırmamak gerekiyor. Bankalar kat mülkiyetli tapuya kredi verdikleri gibi kat irtifaklı tapulara da kredi kullandırıyor. Ancak tapu hisseli olduğunda kesinlikle kredi kullanmak mümkün olmuyor.