Sakın ola tapunun da çeşidi mi olur demeyin. Birden fazla tapu türünün olduğunu unutmayın ve her tapu çeşidinin sahibine farklı hukuki haklar sağladığını aklınızdan çıkarmayın.
Hemen kaç çeşit tapu olduğu sorusuna cevap verip bunların ayrıntılarına geçelim. Emlak türüne bakılmaksızın dört çeşit tapu var:
1-) Kat mülkiyetli tapu,
2-) Kat irtifaklı tapu,
3-) Hisseli tapu,
4-) Müstakil tapu.
Kat Mülkiyetli Tapu: Kat mülkiyeti, tapu kütüğünde yazılı olan durumları yansıtan bir tapu çeşidi. Konut alanları için kullanılan bir tapu türü.
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan binaların her bir bağımsız bölümü için yapı oturum izin belgesi alınmasıyla oluşturulan tapu niteliğine deniyor. Kat mülkiyetli binaların daire, dükkan veya depo gibi bağımsız birimleri kendine ait bir tapu niteliği kazanmış oluyor.
Kat mülkiyetli tapuların üst kısmında kat mülkiyetli tapu olduğu yazar. Bu tür tapularda bağımsız bölümün numarası, katı, niteliği ve binanın yüzölçümü yer alır.
Kat mülkiyeti tapusunda yer alan bağımsız bölüm ibaresi sizin orası üzerindeki bağımsız mülkiyet hakkınızı gösterir.
Kat mülkiyeti bir bağımsız bölüm taşınmaz sayılır. banka kredisi çıkması en kolay olan tapu çeşididir.
Kat İrtifaklı Tapu: Kat irtifakı; bir arsa üzerinde başlanacak veya başlanmış bir inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade eder. kat mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre de kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanır. Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir yapıdaki hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Yapılacak ya da yapılmakta olan binaların üzerinde kat irtifakı kurulur. Kat irtifakı olan bir bina tapuya kayıtlı demektir.
Ruhsat alımı sırasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayan bu tapu türlerinde her hak sahibinin kendi yeri bellidir.
Kat irtifakı kat mülkiyetine geçişten bir önceki adım olarak kabul edilir.
Burada hak sahipleri daha sonra tapu müdürlüğüne başvurarak kat mülkiyetli tapu sahibi olabilirler.
Bankalar bu tür tapuya sahip olan gayrimenkuller için de kredi kullandırabilirler.
Hisseli Tapu: Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşididir. Bu tür tapularda hissedarların isimleri bellidir ancak arazi üzerinde hangi bölüme sahip oldukları tapu üzerinde belirlenmemiştir.
Hissedarlar bu konuda kendi aralarında anlaşarak rızaya dayalı paylaşım sözleşmesi adında bir sözleşme ile oturacakları yerleri belirleyebilirler.
Hisseli tapulu bir gayrimenkulü satın alırken banka kredisi kullanmak söz konusu değil.
Arazi üzerinde hangi bölümün kime ait olduğu belli olmadığı için bu tür gayrimenkulleri satmak da kat irtifaklı ve kat mülkiyetli tapusu olan gayrimenkullere oranla daha güç olur.
MÜSTAKİL TAPU: Kelime anlamı olarak bağımsızlığı ifade eden müstakil tapu, bir taşınmaz üzerinde pay sahipliğinin tek bir kişinin üzerinde olduğunu gösteren bir tapu çeşidi. müstakil tapu sahibi gerçek bir kişi olabileceği gibi, özel ve tüzel kişiler statüsünde de olabilir. Müstakil tapu, bir kişinin kendi başına sahip olduğu belgeye verilen isimdir. Yani tek gayrimenkul için verilen tapu çeşidi.