43 yıllık ekonomi gazetesi Dünya Gazetesi satıldı. Nezih Demirkent’in kurduğu, vefatından sonra kızı Didem Demirkent’in sahipliğini yürüttüğü Dünya Gazetesi’nin yeni sahibi Umut Güner oldu. Yapılan açıklamada, Dünya’nın Nezih Demirkent ilkeleriyle yayıncılığa devam edeceği açıklandı.
2 Mart 1981’de Cağaloğlu Narlıbahçe sokağındaki mütevazi bir bina 3. Katında Nezih Demirkent liderliğinde bir avuç basın emekçisi bir ekonomi gazetesi çıkarma hayaliyle yola çıktılar. Ekonomi gazetesi olarak yayına başladığı ilk gün, manşette şu satırlar yer aldı: “DÜNYA, bugünden itibaren yeni bir biçimde ve yeni bir içerik ile karşınızda…
Ekonomiyi politikayla buluşturabilmek amacıyla yayıncılığa başlayan gazete, objektif gazetecilik ilkeleriyle yayın hayatını sürdürdü. Nezih Demirkent, “Araştıracak, bulacak ve uygulayacaksın. Bunun için hiç durmadan çalışacaksın. Gazetecilik kısaca budur” diyordu.
Nezih Demirkent’in 2001’de vefatının ardından, Dünya Gazetesinin başına kızı Didem Demirkent geçti. Sayısız isim yetiştiren, Türkiye’nin en güçlü kalemlerini barındıran Dünya, bu bağlamda Türk ekonomi basının amiral gemisi oldu.
DÜNYA GAZETESİNİN YAYIN İLKELERİ
Nezih Demirkent’in belirlediği Dünya’nın Yayın İlkeleri şöyle:
1- Özel girişimden ve serbest piyasa ekonomisinden yanadır.
2-Haberde ve yorumda, sansasyondan ve şantajdan kaçınır.
3-Kişilikleri yıpratıcı yayın yapmaz, kişilere alet olmaz; iş dünyasının kişilerini tanıtır.
4- Ekonomik hayatı yönlendirme, belirli kişi ve gruplara çıkar sağlama sonucunu verebilecek haber ve yorumların yayınından kaçınır.
5-Yeni yöntem ve teknolojilere karşı çıkmaz. Çevrenin, ekonomik gelişmenin sürekli olmasını sağlayacak biçimde, korunması gerektiği görüşünü benimser.
6- Temel görev olarak, iş dünyasının kendi içindeki ve öteki kesimlerle olan iletişimini sağlamayı benimser.
7-Politik gelişmeleri, ekonomik hayatı etkiledikleri ölçüde izler ve gerekiyorsa yorumları ile birlikte verir.
8 -Haber ve yorumların, okurlarına iş hayatında fayda sağlayıcı nitelikte olmasını amaçlar. Bu amaçla, olayı bütün detayı ile kavrayıp, rakamsal olarak ifade etmeye özen gösterir. Uzmanların yorumları ile doğrudan kullanıma hazır bilgi sunar.
9-Haber konusu seçiminde ve değerlendirmesinde, (a) firma, (b) kişi, (c) sektör, (d) bölge, (e) makro ekonomi önem sırasını uygular.
10- Haberini verdiği olayların gelişimini izler; haberde ve sunuş biçiminde okur alışkanlıklarına saygının gereği olan sürekliliğe önem verir.
UMUT GÜNER KİMDİR?
Umut Güner,1975 yılında Malatya'da dünyaya geldi. İşadamı ve yönetici Umut Güner, Mart 2012'den itibaren 3 kez Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün başkanlığına seçilen Fikret Orman'ın listesinden kesintisiz olarak kulüp yönetiminde As Başkan, Pazarlama Komitesi Başkanı, Yeni Stadyum Projesinden Sorumlu Üyeliği ve Transfer Komitesi Başkanı gibi görevlerde bulundu.
İş dünyasından bir isim olan Umut Güner, futbol dünyasının da yakından tanıdığı biri. Beşiktaş camiası, “Pepe’yi Real Madrid’den bedavaya alan kişi” olarak tanındı.
Beşiktaş As Başkanlığı ve Transfer Komitesi Başkanlığı yapan Umut Güner yaptığı transferlerle dikkat çekmişti. Pepe, Adriano, Talisca, Aboubakar gibi yıldız isimlere Beşiktaş forması giydiren Transfer Komitesi Başkanı Güner, Vodafone Park yapımında da stat yapımından sorumlu yöneticiydi.
AK Partili Yalçın Akdoğan'ın akrabası olmasından hareket edilerek, AK Parti tarafından Beşiktaş'a "kontenjandan atanan" yönetici olarak sosyal medyada çok eleştiri almıştı.
Başarılı iş adamı, evli ve Aras adında çocuk babasıdır.