Tasarruflarını enflasyona karşı korumak, biraz da kârlı yatırım yapmak isteyenler, konut yerine son zamanlarda tarla veya arsa almaya başladı. Özellikle İstanbul ve Trakya'dan gayrimenkul alanlara hisseli yerler konusunda ciddi uyarılar var. Mağdur olunmaması için dikkat edilmesi gereken bir dizi nokta var.
Türkiye’de Ocak-Haziran dönemini kapsayan yılın ilk 6 ayında konut satışı 565 bin olurken, konut dışı gayrimenkul satışı 808 bine kadar yükseldi.
İstanbul'un merkezi ilçelerinde arsa stoğunun azlığı, yatırımcıları Silivri'de veya yakın şehirlerde arsa ya da tarla alımına yöneltti.
Silivri Emlak Müşavirleri Derneği'nin araştırmasına göre Ocak - Haziran döneminde İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de toplam 122 binin üzerinde arsa - tarla gibi konut dışı emlak satıldı.
ARSA ALIRKEN NEYE DİKKAT ETMELİ?
Başta Silivri olmak üzere Trakya, vatandaşlar için bir deprem anında İstanbul'dan en yakın zamanda ulaşabileceği ve başını sokabileceği yerler olarak görülüyor. Ancak vatandaşların bu isteği kimi zaman kötü niyetli kimseler tarafından suistimal edebiliyor.
Risk de tam bu taleple ortaya çıkıyor. Bölgedeki arsa ve arazilerin önemli bir bölümü müstakil değil hisseli yapıya sahip. Yapılan reklam ve koşullandırıcı yönlendirmelerle insanlar hisseli arsalara rağbet ediyor.
Hisseli satışlarda alıcılar en çok bölgenin kısa sürede imara açılacağı, bundan dolayı da her hissenin müstakil tapuya döneceği vaadinde bulunuluyor. Kimi zaman bu satış vaatlerinin gerçekçi görünmesi için göstermelik maket projeler eşliğinde sunuluyor.
Arsa/arazi alımında mutlaka ilgili belediyeden almak istedikleri yerle ilgili araştırma yapmaları gerekiyor. Belediyelerin imar bölümleri, bu koruda insanlara gereken hassasiyeti göstermeleri konusunda üst yönetimler tarafından uyarılıyor.