Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanunu ile beraber EYT’lilere Emlak Vergisi konusunda muafiyet müjdesi geldi. Buna göre, belirli şartlar kapsamında EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak. İşte konuya ilişkin tüm merak edilen soruların cevabı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanunu ile beraber EYT’li konut sahipleri de emlak vergisinden muafiyet hakkı kazandı.
Peki, EYT’lilerin emlak vergisinden muaf olması için gereken şartlar neler? Hangi durumlarda emlak vergisinden muafiyet hakkı kazanılacak? İşte konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar...
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının yürürlüğe girmesinin ardından emeklilik bekleyen milyonlarca vatandaş EYT’den emekli oldu. Aynı zamanda, bu kişilere Emlak Vergisi muafiyeti müjdesi de geldi. Buna göre, belirli şartlar kapsamında EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak. Fakat emlak vergisi muafiyetinin sağlanması için bazı şartlara uyulması gerekiyor.
VERGİ ÖDEMEYECEKTE ARANAN ŞARTLAR
• Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek ev sahip olmak.
• Emeklilik maaşı alıyor olmak.
• Emekli olmasına karşın çalışıp aylık almıyor olmak (Engelliler, gazi, dul ve yetim maaşı alan kişiler hariç).
• Emekli olduktan sonra yeni bir ev satın almamış olmak.
BAŞVURULAR NEREYE VE NASIL YAPILACAK?
Öte yandan, emlak vergisinden muaf olmak için müracaatlar belediyelere yapılıyor. Müracaat konusunda gerekli olan birkaç belge bulunuyor. O belgeler şu şekilde sıralandı:
Emekli kimlik kartı, emekli maaş bordrosu ve bunun yanı sıra tapu fotokopisi.
Müracaat edecek kişiler bu haktan yararlanmak için emekli oldukları seneden sonraki yıl mart ayı sonuna kadar müracaatlarını yapabilecek. Örneğin 2023’de emekli olan vatandaşlar 2024 mart ayı sonuna kadar müracaatını yapabilecek. Müracaat eden vatandaşlar geriye dönük beş seneye kadar olan vergilerini ödeyebilecek.
Bunun yanı sıra, emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için emeklinin o konutta ikamet ediyor olması gerekmiyor. Müracaat edilecek konutta başka kiracının olması ya da boş tutulması fark etmiyor. Bu gibi durumlarda da vergi muafiyeti kapsamına alınıyor. Yalnızca kira gelirinden alınan vergi alınmaya devam edilecek. Konut sahipleri ev için emlak vergisini ödemeyecek.