Kırsal mahallelerde ikamet eden vatandaşların emlak vergisinden muaf olup olmadığı tartışılıyor. Arazinin emlak vergisinden muaf olduğu ancak konutların olmadığı söylense de vatandaşların kafasındaki soru işareti bitmiyor. Peki, işin aslı ne?
Mart 2014’te gerçekleşen seçimler sonrası köyler mahalle oldu. Köy tüzel kişiliği bulunan arsa, arazi ve binalar belediyelere dahil oldu. Bu kapsamda, eski köy ve yeni mahalle olan kırsal bölgelerin emlak vergileri gündeme geldi.
Medyabar Köşe Yazarı Kadir Kazın ise 15 Kasım 2023 tarihli köşe yazısında bu konuya ilişkin bir yazı kaleme aldı.
İşte Kazın’ın o yazısı...
“Kırsal mahallelerinde emlak vergisi konusu ilk etapta 2019 yılına ötelendi. 2019’a geldiğimizde alınan karar ile 2023 yılına ötelendiği belirtildi.
Kırsal mahalle muhtarları oturulmayan evlerden emlak vergisi alınacak diye mahalle halkına uyarı yaptı.
Köyde oturan vatandaşlar için bir problem yok. Fakat mahallede ikametgahı olmayanlar yazlık konut” adı altında emlak vergisi verdi.
Daha sonra ise ikametgahlarını kırsal mahalleye alan vatandaşlar muaf oldu.
Gelelim asıl konuya… İnsanlara emlak vergilerinin 2026’ya kadar yeniden ötelendiği duyuruldu. Yanılmıyorsam mart veya nisan ayı gibi de Resmi Gazetede yayımladı.
İnsanlar Sakarya’nın Hendek ilçesinde evinin emlak vergisini ödemek için Hendek Belediyesi Gelirler Müdürlüğünün veznesinin yolunu tutar. Ödeme yapmak için veznedar der ki senin şu mahallede konutun var ve doğal olarak vergisi de var.
ARAZİ MUAF, KONUTLAR DEĞİL DEDİLER
İnsanlar da der ki orası vergiden muaf.
Veznedar ise arazi muaf, konutlar değil der.
İnsanlar zaten kırsal mahallede oturuyor. İkametgahı da orda döner gelir.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirdiği duyuruda kırsal mahallelerin arazi vergisinden muaf olduğunu açıklar.
İnsanlar yeniden veznenin yolunu tutar. Vergimi ödeyeceğim der. Fakat bir önceki tutar pek fark göremez. Aldığı cevap kırsal mahalledeki konutun vergisi var. Arazinin emlak vergisi yok. Evin emlak vergisi var. Pek mantıklı gelmez.
17 Mayıs 2023 tarihinde cezai duruma düşmemek için vergisini verir.
Bir sohbet sırasında konutun da muaf olduğunu öğrenir.
Bir sohbet sırasında şahsınbir yakını Hendek Belediyesinden mesaj geldiğini, emlak vergisi olduğu hususunda uyarıldığını ancak herhangi bir ödeme çıkmadığını belirtmesi üzerine şahıs, Hendek Belediyesi gelirler müdürlüğüne gider.
Mayıs ayı ödeme zamanı geçmiş. Kasım ayına aradan geçmiş tam beş ay. Vezneye sorar bu şahıs emlak vergisi ile olan sorununu. Ancak veznedar herhangi bir borcunuz yok. Emanet hesabınızda herhangi bir miktar olmadığını da söyler.
KIRSAL MAHALLELER VERGİDEN MUAF
Şahıs, kırsal mahalleler muaf değil mi sorusunun ardından oradaki bir memura yönlendirir.
Memur bilgisayarına baktıktan sonra muaf der. İki bölüm olduğunu birinin muaf olması gerekir der. Bunun üzerine şahıs benim binam tek der. Oradaki başka bir memur genelgelere bakmak gerektiğini ifade eder.
Şahıs yeniden veznedara döndüğünde emanet hesap oluştuğunu öğrenir. Ne yapmam gerekir diye sorduğu zaman yazı işlerine dilekçe verilmesi gerektiğini öğrenir.
Şahıs, dilekçe örneği var mı diye sorar. Olmadığını ve ana binaya gitmesi gerektiğini öğrendikten sonra ana binaya gider.
Ana binada yazı işlerini bulup orada dilekçesi bürodakilerce yazılır. Gerekli hesap numarası alınır ve şahıs gönderilir.
Aradan 2 gün geçer. Hesaba para gelmeyince şahıs yeniden yazı işlerine gider. Dilekçesinin örneğini başvuru numarasını alır ve para hesaba kaç iş gününde geçer diye sorar. Oradan da mali işlere yönlendirilir.
Şahıs aynı soruyu mali işlerdeki muhatap olan çalışana sorar. Ancak kaç iş gününde hesaba geçer cevabını almaz şifa yen haftaya öderiz yanıtını alır ve oradan ayrılır.
Şimdi ben soruyorum: Aynı durumda olan kırsal mahallelerden kaç vatandaş var?
İnsanlar sohbette muaf olduğunu duymasa alınan para ne olacaktı? Ödemeyi vezneden alıyorsunuz. İnsanları neden farklı yere gönderiyorsunuz?
Bir dilekçe örneği yok mu?”