İktidar, yurt dışından getirilen kullanım araçlarıyla ilgili bir seçim yatırımı adımı daha attı. Yurtdışından getirilen telefonların, Türkiye’deki kullanım süresi 4 aydan 6 aya çıkartıldı.
Yurt dışında yaşayanlar için Türkiye’ye dönerken yanlarında getirdiği telefonların kullanım süreleri ile ilgili AK Parti’den önemli bir duyuru geldi. Yapılan duyuruya göre, yurtdışında kullanılan telefonların süresi 4 aydan 6 aya uzatıldı.
E-devlet üzerinden yapılan “Geçici haberleşme” başvurusuyla bu süre uzatılabilecek. Ancak bu uzatma, iki defa olmak üzere 30 günle sınırlı olacak.
2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri öncesinde verilen vaatlerden biri de yurtdışından getirilen mobil cihazların IMEI kayıt sürelerinin yurtdışında yaşayan vatandaşlar için 120 günlük süreyi uzatmaktı.
AK Parti’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya resmi Twitter hesabı üzerinden şu ifadeleri kullandı: “Yurtdışından getirilen cep telefonlarıyla ilgili bir müjdeyi paylaşmak istiyoruz. Yapılacak yeni düzenleme ile e-Devlet üzerinden ‘Geçici haberleşme’ başvurusu yapıldığında mobil cihazların kullanım süresi iki defa olmak üzere 30’ar gün uzatılabilecek.”
Normalde bu süre 4 aydı, artık telefonlar ülkemize girip hat takıldığında 6 ay boyunca kullanılabilecek. Bu durum normal SIM ve e-SIM kartlarını kapsayacak. Yani çift hatlı bir telefon alındığında 6 ay boyunca normal SIM ve bir yıl boyunca e-SIM ile telefon kullanılabilecek.
GETİRİLEN TELEFONUN KULLANIM ŞARTLARI BELLİ OLDU
Öte yandan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yurt dışından getirilen cep telefonlarının kullanım sürelerine ilişkin düzenlemenin detaylarını anlattı. Sürenin 120 günden 180 güne uzatılacağını belirten Uraloğlu, "Türk vatandaşlarının beraberinde getirdiği cihazlara ait yalnızca bir IMEI numarasıyla sınırlı olmak üzere başvuruda bulunan kişinin ikametgahının yurt dışında olması gerekiyor." dedi. Başvuruların e-Devlet'ten gerçekleştirileceği uygulama 1 Mart 2024'te yürürlüğe girecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberinde ülkeye getirdiği mobil cihazlarının kullanım sürelerine ilişkin düzenlemenin detaylarını açıkladı.
Uraloğlu, elektronik kimlik bilgisi bulunan cihazların kayıt altına alınması ve kullanımına ilişkin işlemlerin, "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" ve "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ" kapsamında yürütüldüğünü söyledi.