Ticaret Bakanlığı, emlak ilanlarıyla ilgili düzenleme ve denetimlerini sürdürürken, bu kez sosyal medya platformlarında paylaşılan ilanları da mercek altına aldı.
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticaretini düzenlemeye yönelik çalışmaları sürüyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre piyasanın dengesini bozan, yanıltıcı, şişkin fiyatlı, gerçeği yansıtmayan gayrimenkul ilanlarını engellemek ve böylece vatandaşın mağdur olmasını önlemek için ilan sitelerinde kimliğini gizleyip sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesi de yasaklandı.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girmiş olan bu uygulama sonrasında ilan portallarından hızla sahte ilanlar da silinmeye başlandı. Söz konusu bu düzenlemenin etkisiyle son bir ayda ilan portallarındaki portföyün yüzde 7 ila 10’luk bölümü silindi. Posta'da yer alan habere göre söz konusu bu dönemde en çok azalan ilanlar da ‘sahibinden’ yayınlanan ilanlar oldu.
YENİ MECRALARI OLDU
Yine paylaşılan bilgilere göre asıl gerilemenin sahibinden verilen ilanlarda olması, pek çok kişinin kimlik doğrulaması yapmadığına, bu kişilerin gerçek ilan sahipleri değil de ‘merpen altı’ emlakçılık yapan kişiler olduğunu ortaya çıkarıyor.
Konu ile ilgili olarak verilen verilen bilgilere göre ilan portallarında sahte ve yanıltıcı ilanlar günden güne kalkarken, bu portallarda ilan açamayan ‘merpen altı’ emlakçılar sosyal medya üzerindeki ilanlarını da artırmaya başladı. Yeni bir tehlike şeklinde sosyal medyanın gündeme gelmesiyle Ticaret Bakanlığı hızlı bir şekilde harekete geçerek, sosyal medya platformlarında verilen ilanlara karşı da önlemler de almaya başladı.
UYARILAR GÖNDERİLDİ
Pek çok kişinin gündeminde yer alan konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformlarının temsilcileriyle iletişime geçip, taşınmaz ilanı yayınlamanın yasal bir mevzuata tabi olduğunu, söz konusu taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayanların da mevzuat dahilinde sorumluluk taşıdığını, mevzuata uyulmadığı takdirde cezai yaptırımların gündeme geleceğini belirtti.
Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre sosyal medya mecralarında da artık yetki belgesi olan, kimliğini doğrulayan kişi veya kurumlar ilan da verebilecek. Kısaca portallarda geçerli olan ilan verebilme kuralları, sosyal medya mecralarında da geçerli oluyor.
DENETİM VAR MI?
Özellikle en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan Facebook’un ‘Marketplace’ (pazaryeri) uygulamasında pek çok yetkisiz ilan var. Yine verilen bilgiye göre pazaryerinin dışında Facebook üzerinden oluşturulmuş olan binlerce üyeli ilan gruplarında da Türkiye’nin dört bir yanındaki taşınmazlar için ilanlar yayınlanıyor.
Yine paylaşılan bilgilere göre söz konusu bu alanlarda ilanların doğruluğu, yayınlayan kişinin güvenilirliği konusunda herhangi bir doğrulama da yapılamıyor. Fakat bakanlığın son hamlesi sonrasında Marketplace’e yetkisiz olan kişilerin ilan yüklemesinin durdurulduğu gelen bilgiler arasında. Instagram’a ilişkin gelişmelerin de eli kulağında olduğu kaydedildi.
SADECE YETKİLİLERE İZİN
Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komite Başkanı Hakan Akdoğan, Ticaret Bakanlığı’nın atmış olduğu adımlar sonrasında yetkisiz kişilerin ilan paylaşımının sınırlandığını kaydederek, şöyle konuştu: “Kayıtdışı, merpenaltı emlakçılık yapanların elinde yalnızca sosyal medya mecraları kaldı. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen sosyal medya mecralarına yönelik düzenlemeler ile bu kişiler, bu mecralardan da ilan giremediklerinde sektördeki rekabet düzenlenerek daha güvenli bir ortam da oluşturulabilir. Yetki belgeleriyle bu işi yapan binlerce emlak işletmesi bulunuyor. Onların da hakları korunur. Ayrıca bilgi kirliliği de ortadan kalkmış olur. Fiyat istikrarı sağlanması adına önemli getiriler sağlayacak.”
YENİ DÜZENLEME YAPILACAK
Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticaretine ilişkin yeni bir taslağı daha var. Buna göre, başkalarına ait olan taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek ya da tüzel kişilerin, aynı yere ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine de izin verilmeyecek.
Söz konusu Taslağa göre, emlakçıların mesleki deneyim şartı da kaldırılacak. Normalde söz konusu yetki belgesi alınabilmesi için üniversite mezunlarından 6 ay, lise mezunlarından da 12 ay deneyim isteniyordu.
PAYLAŞIMLAR TEK TEK KALDIRILIYOR
Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre sosyal medya hesaplarında, belgesiz emlakçıların paylaşım yaptığına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Sahte hesaplarla paylaşılan gayrimenkuller piyasanın dengesini de değiştiriyordu. Ticaret Bakanlığı’nın sosyal medyada yetkisi bulunmayan kişilerin paylaşım yapamayacağı kararı da çok sevindirici. Fakat sosyal medyada da paylaşım yapan kişinin yetkili olması da gerekecek. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen sahte ilan konusunda en büyük tehlikede aslında sosyal medya gruplarıydı. Son dönemlerde özellikle çıkan haberler sonrası sosyal medyadaki paylaşımlar kaldırıldı, kaldırılmaya da devam ediyor” dedi.