Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tartışmalara neden olan yeni kentsel dönüşüm yasası ve rezerv alan ile ilgili tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, “Kimsenin mülkünde gözümüz yok” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir canlı yayında, kentsel dönüşüm ve rezerv alan tartışmaları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Söz konusu açıklamasında "Milletin konutlarına el koyup bakanlık ne yapacak?" diyen Bakan Özhaseki, mevcut yasada yeni yerleşim alanı olarak geçen tabir olduğunu, bu tabiri mahkemelerin rezerv alanları yerleşim alanı deyince, yerleşim alanlarının dışında boş bir alan şeklinde algılandığını belirtti.
"Bu durumda şehir içinde bulduğunuz araziyi mahkeme siz yapamazsınız diyor. Ve yürütmeyi durdurma kararı alıyor. Kentsel dönüşüm de sekteye uğruyor" açıklamasını yapan Özhaseki, "Yeni yerleşim alanı tabiri çıkınca bizim kullandığımız alanlar içinde bulunuyorsa rezerv alan şeklinde kullanmak istiyoruz" dedi.
YERLEŞİM YERLERİNDE REZERV ALAN UYGULAMASI OLACAK MI?
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bakan Mehmet Özhaseki, rezerv alan olarak ilan edilen yerlerin boş yerler olduğuna dikkat çekti ve "Siz bir yerden kentsel dönüşüm yaparken, bir de gidip de milletin oturduğu konutları rezerv alan ilan edip uğraşır mısınız?" ifadelerini kullandı.
Yerleşim yerlerinde böyle bir uygulamanın olmayacağını belirten Özhaseki, "Orada kamu alanı varsa mevcut yerleşim yerleri içerisinde, burayı biz rezerv alan ilan etmeyi ve yürütmeyi durdurma kararı verilmemesini istiyoruz. O alanda belki sosyal donatıya ihtiyaç olduğunun, ille de konut olmasının şart değil" dedi.
Kimsenin endişe etmemesi gerektiğine, herkesin evinde rahatça oturmasına dikkat çeken Özhaseki, "Kimsenin malında, mülkinde, toprağında gözümüz yok" diye konuştu.
BAKAN PROSEDÜRÜ VURGUSU
Kendileri için önemli olanın boş alanın kullanılabilir olması olduğuna vurgu yapan Bakan Özhaseki, "Eğer herhangi bir yerde binalarda siz karot örneği alarak depreme dayanıksız olduğunu kesinleştirmişseniz, burayı değiştirelim diyorsunuz, vatandaşlar bundan sonra yüzde 50’sini geçen oranda evet diyorsa işleme başlıyorsunuz. İşi hızlandırabilmek için şu anda yüzde 50+1 şartı da geldi. Vatandaş yarıdan bir fazlası bizim konutlarımızı değiştirin diyorsa onun kendine has bir prosedür bulunuyor" ifadelerine yer verdi.
Özhaseki, yapmaya çalıştıkları iki şey olduğuna, bunlarında kentsel dönüşümü şema halinde oturtmak ve kim ne yapacak belirlemek olduğuna dikkat çekerek, "Kentsel Dönüşüm Başkanlığını kurduk. Birinci Genel Müdürlük Marmara bölgesi şeklinde belirtiyoruz" dedi.
"Bizim ne yapmak istediğimiz anlayamamışlar. Ben kendi Bakanlığım içinde kentsel dönüşümü nasıl sürdüreceğimi İmamoğlu’na mı soracağım. Hiç kimse onların elini tutmuyor ki engel olacak bir yasa da yapılmadı" diyen Mehmet Özhaseki, "Tüm Türkiye için geçerli olan 50+1 ile karar alabiliyorsunuz. 50+1 ile ruhsat da verebiliyorsunuz, tebligatta problem vardı. Kötü niyetli insanlar yüzde 0.5’lik hissesini Kenya’da yaşayan bir yakınına ait gösteriyor. Siz kocaman bir arazide binlerce dönüşüm yaparken 0.5’lik mülkiyetin vekaletine tebligat yapılamaması sebebiyle yıl bekliyorduk" ifadelerine yer verdi.