Ticaret Bakanlığı, gayrimenkullerin satışına yönelik internet reklamlarına yeni kısıtlamalar getiriyor. Satılık ilanı verenler, bundan sonra aynı yerle ilgili farklı fiyatla ilan giremeyecek.
Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul satış ilanlarına ilişkin 1 Kasım 2023 tarihinden geçerli olmak üzere bir dizi kısıtlamalara gitmişti. Bunların en önemlisi, satış yetki belgesi bulunmayanların ilan girememesi olmuştu.
Ticaret Bakanlığı, bu kez de gayrimenkullerin satışına yönelik ilan verenlerle ilgili yeni bir kısıtlamaya gidilmesi gündemde. Bakanlık, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı” hazırladı.
Söz konusu taslakla, 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan mevcut yönetmeliğin uygulamasında karşılaşılan sıkıntıların ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Sektör temsilcilerinin istek ve beklentilerinin karşılanmasına çalışılacağı belirtiliyor.
Taslak, gayrimenkul ticaretiyle uğraşan veya uğraşmak isteyen emlak işletmelerinin yetki belgesi alması için istenen şartlarda da düzenleme yapılmasını sağlayacak.
Yeni düzenlemeyle, gerekli öteki şartları taşımalarına rağmen, mesleki deneyim şartını yerine getiremeyen emlak işletmelerinin yetki belgesiz faaliyet göstermelerinin önüne geçmek ve sektörde bu konuda yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla mesleki deneyim aranması şartı ortadan kaldırılmış olacak.
Spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve internette yer alan ilanlarda bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla bir başka adım daha atılıyor.
Başkalarına ait gayrimenkullerin satışı amacıyla girilen ilanlara farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmeyecek. Bu kurala uymayanlara yüklü miktarda para cezası getirilmesi öngörülüyor.
Bu arada yetki belgesi olmadan emlak satanlara yönelik idari para cezalarının uygulanması il müdürlüklerine devredilecek.
ARZ ARTIRILMADAN FİYATLAR DÜŞMEZ
Ticaret Bakanlığı’nın gündeme getirmeye çalıştığı önlemler yanlış önlemler değil. Lakin sorunun temelinde arz sıkıntısı var. Girdi maliyetlerini düşürerek yeni konut inşası artırılmadan sorunun gerçekçi çözüme kavuşturulması mümkün görünmüyor.